Het begin van België

Lezingenreeks door Johan Op de Beeck

Het begin van België

Geschiedenis boeit

Met de boeiende geschiedenislezingen in het najaar zagen we hoe het graafschap Vlaanderen zich ontwikkelde tot één der rijkste regio’s van West-Europa. We gaan een stapje verder in onze geschiedenis en maken de overgang van de Franse periode naar de eerste decennia van de Belgische staat.

En dit opnieuw met een TOP-spreker: gewezen journalist en nu voltijds auteur Johan Op de Beeck. Hou je klaar voor klaarwakkere oneliners, scherpe analyses, drama en humor tijdens 3 digitale lezingen.<

Napoleon, een balans

Woensdag 20 januari 2021

Als kind van de Verlichting stond Napoleon aan de wieg van de moderne Europese samenleving. Scheiding van kerk en staat, godsdienstvrijheid, de Code Civil, het burgerlijk wetboek dat nog steeds de basis van onze hedendaagse rechtsstaat vormt, etc. Maar met het andere grote principe van de Franse Revolutie, Vrijheid, ging hij minder drastisch om.

De Belgische revolutie van 1830

Woensdag 27 januari 2021

Een lezing met dramatische climax…. Na de val van Napoleon ontstaat in 1815 het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Willem I bestuurt als een ouderwetse alleenheerser. Zijn taal- en godsdienstpolitiek ontstemt de katholieke bevolking van het Zuiden. Maar ook de jonge liberale generatie van advocaten en journalisten verzet zich. In 1830 brengt een onverklaarbare opstand in Brussel een onstuitbare spiraal van geweld op gang. Zal België een republiek worden naar Frans voorbeeld? Over hoe een nieuw land, maar geen republiek ontstaat.

 

Leopold II, grote koning of massamoordenaar?

Woensdag 3 februari 2021

Leopold II ’s erfenis omvat veel meer dan het koloniale verleden van België. De koning vocht voor de defensie en de economische onafhankelijkheid van zijn prille natie. In zijn omgang met staatshoofden en media getuigde hij van sterk staatsmanschap. Of was het doortrapte sluwheid? Controversieel is ook zijn privéleven, vol koppigheid, avontuur, bizar gedrag en overspel. Een meeslepend levensverhaal, over een van de belangrijkste en kleurrijkste historische figuren uit de Belgische geschiedenis en actueler dan ooit.

Locatie: bij u thuis aan de computer om 20u00

Wie raden u aan en zeker wie nog niet vertrouwd is met Zoom  om deze gebruikershandleiding eens door te nemen:

zoom_webinar_gebruikershandleiding_-_voor_cursisten.pdf

Deelname (3 lezingen): 30 euro  / 40 euro (niet-leden)

De inschrijvingen voor de volledige voordrachtencyclus zijn afgesloten. Indien u alsnog voor één of twee voordrachten wenst in te schrijven, stuur dan een bericht naar danny.delooze.dfz@gmail.com

Reacties zijn gesloten.