SCHRIJFMARATHON 2020

Amnesty International

SCHRIJFMARATHON 2020

Davidsfonds Zottegem doet mee aan Schrijfmarathon
van Amnesty International

Brieven veranderen mensenlevens en helpen onrecht de wereld uit. Daarom organiseert Amnesty International elk jaar in december de Schrijfmarathon. Ook Davidsfonds Zottegem doet mee!

Tijdens de Schrijfmarathon vertrekken er vanuit alle hoeken van de wereld brieven en petities richting ministers en presidenten om hen te vragen een einde te maken aan mensenrechtenschendingen. De mensen van wie de rechten niet gerespecteerd worden, ontvangen dan weer vele duizenden solidariteitsboodschappen en steunkaartjes.

De vorige editie leverde in Vlaanderen meer dan 156.416 handtekeningen, brieven en kaartjes op. Wereldwijd waren dat er 6,6 miljoen, een nieuw record. En maar goed ook, want élke brief telt: hoe meer brieven, hoe groter de druk op de autoriteiten om het onrecht aan te pakken, hoe meer resultaat.


Impact

Of al dat schrijven iets uithaalt? Maar liefst één op de vier schrijfacties van Amnesty International levert concrete resultaten op. Ook de Schrijfmarathon van vorig jaar miste zijn doel niet: het doodvonnis van tiener Magai uit Zuid-Soedan werd vernietigd, de Iraanse Yasaman kreeg een strafvermindering en er komt langverwachte financiële steun voor de Grassy Narrows-gemeenschap uit Canada.

Voor wie schrijven we dit jaar?

Dit jaar zijn er opnieuw tien schrijfacties voor mensen die onze hulp nodig hebben. Zo kan je schrijven voor Gustavo, een student psychologie uit Chili, die blind werd na buitensporig politiegeweld omdat hij op straat protesteerde tegen de ongelijkheid in zijn land. We roepen Saudi-Arabië op om mensenrechtenactiviste Nassima onmiddellijk vrij te laten. Zij zit al meer dan twee jaar achter de tralies omdat ze opkomt voor vrouwenrechten. Zo voerde ze mee campagne voor de opheffing van het rijverbod voor vrouwen en de afschaffing van het mannelijke voogdijschap. Aan de Turkse autoriteiten kan je vragen om de aanklachten tegen Melike en Özgür, twee LGBTQ+ activisten, te laten vallen. Zij organiseerden een vreedzame Pride sit-in aan hun universiteit en riskeren nu tot drie jaar cel.

Ook Davidsfonds Zottegem doet mee

Laat ook je stem horen tegen dit onrecht en schrijf mee. Deelnemen aan de Schrijfmarathon kan de hele maand december. Je kan thuis brieven schrijven, een online petitie tekenen of zelf een (digitale) schrijfactie organiseren onder vrienden, met familieleden, collega’s of buren.

Neem een kijkje op www.schrijfmarathon.be en doe mee!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.