Sint-Agathaviering en broodverkoop

Oombergen, zondag 11 februari 2018

Sint-Agathaviering en broodverkoop

Oombergen, zondag 11 februari 2018

Al meer dan een jaar zijn er geen zondagsmissen meer in Oombergen, maar dank zij de Heilige Agatha staan op 11 februari de kerkdeuren weer open.

Door toedoen van de familie d’ Amman, heren van Oombergen, kreeg de parochiekerk in 1753 een relikwie van de Heilige Agatha in het bezit. Agatha leefde in de eerste helft van de derde eeuw en stamde uit een voorname Siciliaanse familie. Omdat ze als diepgelovige weigerde met een heidense edelman te huwen werd ze vele malen gefolterd, haar borsten werden afgesneden en uiteindelijk stierf ze de marteldood.  Sinds haar heiligverklaring werd ze aanroepen tegen brand, aardbevingen, borstziekten en hongersnood. In onze moderne tijd is de heilige Agatha ook de beschermheilige tegen borstkanker.

In Oombergen bestaat de traditie van Sint-Agathaverering met offeren van broden al meer dan 265 jaar. Op het naamfeest van de heilige werden de broden, die op kermismaandag tijdens de zielmis gewijd waren, uitgedeeld aan de armen en de behoeftigen van het dorp. Later verkocht men de broden in plaats van uit te delen en werd de opbrengst aan de behoeftigen geschonken.

Tot op heden blijft de jaarlijkse viering met broodverkoop bestaan. Religie en folklore gaan daarbij hand in hand. Tijdens het weekend van 10 en 11 februari gaan de deuren van de Oombergse kerk  opnieuw open voor de verering van de Heilige Agatha. Zaterdagnamiddag en zondagmorgen kunnen de inwoners hun brood op de offertafel bij het Sint-Agathabeeld brengen.

Die broden worden tijdens de mis gewijd en na de plechtigheid door leden van de kerkraad per opbod verkocht. Meestal gaan de broden vlot van de hand en prijzen van 20 tot 30 euro zijn eerder regelmaat dan uitzondering. Een paar keer werd een record prijs van 65 € gehaald. De opbrengst van de broodverkoop gaat dit jaar naar de Zottegemse vzw Lichtpunt. Zij staan in voor een gratis voedselhulp aan de minder bedeelden van de stad.

De plechtige eucharistieviering zal opgeluisterd worden door het Zottegems gospelkoor “Gospalina”. Dit 40-koppige koor staat onder leiding van dirigent Herman Wanzeele en wordt op het klavier begeleid door Jan Van Caenegem. Iedereen wordt uitgenodigd om op 11 februari om 10u in de kerk van Oombergen deze unieke religieuze en folkloristische gebeurtenis bij te wonen en zijn steentje bij te dragen door het bakken of kopen van een Sint-Agathabrood.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.