UITDAGINGEN VOOR MORGEN – MEDISCHE VOORUITGANG EN ETHIEK

Lezingenreeks

MEDISCHE VOORUITGANG EN ETHIEK

Lezingenreeks

Inschrijven op voorhand niet nodig, gewoon komen.
Betaling kan ter plaatse.

We leven alsmaar langer en gezonder, maar er staat een onvermijdelijke vervaldatum op ons hoofd. Willen we op jonge leeftijd weten welke erfelijke aandoeningen ons boven het hoofd hangen? En gaan we – eens het einde in zicht is – de maatschappij “ontlasten” en de natuur een handje toesteken? En tja, wie gaat die ongebreidelde “vooruitgang” blijven betalen…?

 Woensdag  10 oktober 2018

Impact van de genetische revolutie op de maatschappij

Prof. Dr. Em. Jean-Jacques Cassiman
Centrum voor Menselijke Erfelijkheid
KU Leuven

Het Menselijk Genoom project werd beëindigd in 2003. We hebben nu vrij beschikbaar op het internet de ganse informatie over de opeenvolging van de 3,2 miljard bouwstenen van het menselijke DNA. Dit project heeft heel wat nieuwe inzichten in de structuur van het menselijk DNA gegenereerd. Het ganse genoom kan worden afgetast om regio’s te identificeren die mede verantwoordelijk zijn voor complexe ziekten zoals hart- en vaatziekten, depressies, reuma en vele andere.
Deze technieken hebben de mogelijkheid geopend om de mens genetisch te behandelen (manipuleren), omdat het nu mogelijk is geworden DNA fragmenten of genen te isoleren, te veranderen of tot expressie te brengen in gekweekte cellen en dieren.
Het is duidelijk dat al deze toepassingen een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen en eventueel later het genezen van erfelijke aandoeningen. Toch rijzen er hierdoor heel wat vragen over de wijze waarop deze mogelijkheden in de praktijk zullen worden toegepast en wat hiervan de impact zal zijn op onze samenleving, en zeker ook op de toekomst van onze soort.
Zo mag deze historische revolutie in kennis en technologie niet leiden tot overdreven optimisme en overschatting van ons kunnen. We stellen bv vast dat er een tendens is ontstaan om onderzoeksresultaten (te) snel naar de klinische praktijk te brengen. Toepassen van al wat technisch kan draagt niet noodzakelijk bij aan het welzijn van de bevolking. Het wordt duidelijk dat de omgeving waarin we leven mede bepaalt hoe en in welke mate ons genoom onze normale kenmerken en risico’s op ziekten kan bepalen, maar hoe en wat daarin een belangrijk een rol speelt is nog onvoldoende gekend. Precieze diagnoses en gepersonaliseerde behandelingen vormen een potentieel belangrijke bijdrage aan de mogelijkheden van de geneeskunde. Ze zullen er echter nooit kunnen voor zorgen dat we gezond en gelukkig oneindig kunnen in leven blijven.

Woensdag  17 oktober 2018

De vervaldatum van de mens

Luc Bonneux, arts-geriater/columnist/epidemioloog

Wat is “gezond leven”? We weten niet wat dat is. We weten wel veel beter wat ongezond is: een eenzijdige voeding, grove vetzucht, drugsmisbruik met bovenaan roken en alcoholisme. De grootste oorzaken van voortijdige sterfte zijn echter ongevallen en zelfmoord.

We leven alsmaar langer en alsmaar langer “gezond”. We leven ook alsmaar langer zonder dementie. Maar wat is onze natuurlijke vervaldatum? Dat is historisch ongeveer 75 jaar. Daar is de laatste anderhalve eeuw per decennium ongeveer een jaar bijgekomen. Onze modale (let op: niet gemiddelde) leeftijd bij overlijden is nu ongeveer 88-90 jaar – dat geldt ook voor andere landen met extreem lage sterfte, zoals Japan of Frankrijk. Deze extreem lage sterfte is deels door een extreem gezonde en gevarieerde voeding, een extreem gezonde omgeving, een jeugd zonder veel ziekten en effectieve gezondheidszorg.

Dat daar nog jaren bij zullen komen staat in de sterren geschreven. Biologisch zijn we er echter niet voor gemaakt. Vooral onze hersenen begeven het. We kunnen weldra harten of levers vervangen door machines, maar geen hersenen. Veroudering kan in de (verre) toekomst mogelijk vertraagd worden. In een erg volle wereld levert dat echter ethische problemen van rechtvaardige toedeling. Op erg hoge leeftijd beginnen veel ouderen zich ook vragen te stellen over hun nuttige levensduur: de einde levenproblematiek als vraagstuk bij euthanasie.

Woensdag 7 november 2018

Zorg omtrent een menswaardig levenseinde

Chris Gastmans, prof. Medische ethiek, KULeuven

Woensdag 28 november 2018

 

 

 

 

Blijft onze gezondheidszorg betaalbaar?

Lieven Annemans, prof. Gezondheidseconomie, UGent

 

 

 

 

 

Locatie: Ridderzaal, Kasteel van Egmont om 20u00

Info: Danny De Looze – 09 360 01 47

danny.delooze.dfz@gmail.com

 

Toegangsprijs

8 euro per avond (houders van DF cultuurkaart) / 12 euro per avond

of “uitdagingen”cyclus (4 avonden) 28 euro (houders van DF cultuurkaart) / 45

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.