UITDAGINGEN VOOR MORGEN – MEDISCHE VOORUITGANG EN ETHIEK

Lezingenreeks

MEDISCHE VOORUITGANG EN ETHIEK

Lezingenreeks

Inschrijven op voorhand niet nodig, gewoon komen.
Betaling kan ter plaatse.

We leven alsmaar langer en gezonder, maar er staat een onvermijdelijke vervaldatum op ons hoofd. Willen we op jonge leeftijd weten welke erfelijke aandoeningen ons boven het hoofd hangen? En gaan we – eens het einde in zicht is – de maatschappij “ontlasten” en de natuur een handje toesteken? En tja, wie gaat die ongebreidelde “vooruitgang” blijven betalen…?

 Woensdag 28 november 2018

Blijft onze gezondheidszorg betaalbaar?

Lieven Annemans, prof. Gezondheidseconomie, UGent

Lieven Annemans bespreekt voordelen maar ook de pijnpunten van ons gezondheidssysteem en stelt de vraag of we ons solidair systeem van gezondheidszorg kunnen behouden.  Talrijke voorbeelden “uit het leven gegrepen” van wat er fout loopt tonen hoe ons systeem, dat ooit zo geroemd werd, in gevaar komt. Er werd en wordt nog steeds veel geld verspild door overbehandeling. Steeds meer dure geneesmiddelen en andere technologieën komen op ons af. Aan preventie wordt dan weer te weinig aandacht en geld besteed. Bedreigt dit de toekomst van onze gezondheidszorg? Lieven Annemans legt uit wat de huidige regeringen eraan doen maar stelt ook nieuwe maatregelen voor. En we kunnen daar allemaal op onze manier aan meewerken.

Locatie: Ridderzaal, Kasteel van Egmont om 20u00
Info: Danny De Looze – 09 360 01 47 – danny.delooze.dfz@gmail.com

Toegangsprijs
8 euro per avond (houders van DF cultuurkaart) / 12 euro per avond
of “uitdagingen”cyclus (4 avonden) 28 euro (houders van DF cultuurkaart) / 45

De toegangsgelden van deze avond gaan integraal naar de vzw Pelicano die zich inzet voor kansarme kinderen, ook in Zottegem.

Woensdag  10 oktober 2018

Impact van de genetische revolutie op de maatschappij

Prof. Dr. Em. Jean-Jacques Cassiman
Centrum voor Menselijke Erfelijkheid
KU Leuven

Het Menselijk Genoom project werd beëindigd in 2003. We hebben nu vrij beschikbaar op het internet de ganse informatie over de opeenvolging van de 3,2 miljard bouwstenen van het menselijke DNA.

Woensdag  17 oktober 2018

De vervaldatum van de mens

Luc Bonneux, arts-geriater/columnist/epidemioloog

Wat is “gezond leven”? We weten niet wat dat is. We weten wel veel beter wat ongezond is: een eenzijdige voeding, grove vetzucht, drugsmisbruik met bovenaan roken en alcoholisme. De grootste oorzaken van voortijdige sterfte zijn echter ongevallen en zelfmoord.

 

Woensdag 7 november 2018

Zorg omtrent een menswaardig levenseinde

Chris Gastmans, prof. Medische ethiek, KULeuven

Prof. Chris Gastmans, KULeuven, heeft een bijzondere expertise en visie over ethische problemen in de zorg voor ouderen en in de zorg rondom het levenseinde. Hij is een van belangrijke stemmen in het hedendaagse euthanasie debat en een internationaal gekende voorvechter van Ethics of Care.

De zorg voor een menswaardig levenseinde is een onderwerp dat steeds meer aandacht vraagt van hulpverleners, evenals van de samenleving in het algemeen. In deze lezing wordt aangetoond dat de zorg voor een menswaardig levenseinde geen op zichzelf staand gegeven is. Zo hangt bijvoorbeeld de vraag hoe zorgverleners moeten omgaan met euthanasieverzoeken nauw samen met onze kijk op de menselijke persoon en op de plaats van autonomie in het leven van mensen. Bovendien kadert het fenomeen van de euthanasie binnen de globale aanpak van de palliatieve zorg en van de medische beslissingen omtrent het levenseinde van patiënten. Sedert 2002 hebben we in België een euthanasiewetgeving. Evaluatie hiervan behelst niet enkel een louter cijfermatige analyse, maar is ook onderhevig aan een ethische evaluatie.

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.