Zottegemse straatnamen

Boek

Ongetwijfeld heeft u zich al afgevraagd waarom uw straat precies die naam draagt.

Soms ligt dat voor de hand: de Kerkstraat is gewoonlijk de straat naar de kerk, maar het is lang niet altijd zo eenvoudig. Heel wat straatnamen gaan terug tot ver in de tijd en bleven, op de spelling na, tot op vandaag ongewijzigd. Een mooi voorbeeld is de Paddestraat in Velzeke die al in 1672 die naam droeg. Andere zijn nog maar een paar jaar oud: de Bruinendries in Strijpen werd pas in 2015 als straatnaam ingevoerd.

Twee jaar lang bestudeerden we de geschiedenis van het rijke straatnamenbestand in de Egmontstad en de deelgemeenten. We vlooiden voor u de geschiedenis uit, geven de naamsverklaring en verzamelen leuke weetjes en sappige verhalen.

Waarom is de Heldenlaan zo breed?

Waarom kwam er in 1968 in Zottegem geen water meer uit de kraan?

Waar werd er nu precies recht gesproken in Strijpen?

Wie wilde er een Jan De Lichtestraat in Velzeke?

Hoe zag de Elenestraat er vroeger uit?

Waren er bordelen in Zottegem?

Wat betekende de aanleg van de spoorweg voor het stratenplan?

Het is maar een greep uit de vele onderwerpen.

In 65 straatnamen nemen we u mee op een tocht door de geschiedenis van Zottegem en de deelgemeenten, belicht vanuit een wel erg speciale invalshoek.

We bundelden het boeiende verhaal in een rijk geïllustreerd boek dat we bijzonder verzorgd uitgeven, hard cover, genaaid en uiteraard full color.

Het boek telt 400 bladzijden en het verschijnt begin mei van dit jaar.

Mocht u geïnteresseerd zijn in onze publicatie, dan willen we u vragen om ons dat nu al – en ten laatste tegen 15 maart – te laten weten. Dat kan door 45 euro over te schrijven op rek. nr. BE25 0019 2043 36 82 van Boek Straatnamen, Brouwerijstraat 32 9620 Zottegem.

Met warme groet

Danny Lamarcq

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.