Davidsfonds Zottegem
Een brokje geschiedenis

Het Davidsfonds werd gesticht in januari 1875 naar de naam van kanunnik Jean-Baptist David die een belangrijke rol had gespeeld in het Vlaanderen van toen, o.a. door zijn inzet voor het Algemeen (“Beschaafd”) Nederlands als standaardtaal. Reeds vanaf de stichting omschreef het Davidsfonds zijn doelstellingen als volgt: «Boeken in het Nederlands uitgeven en verspreiden, de volksopvoeding behartigen en de nationale geest versterken». Op het einde van de 19de eeuw was het immers in dit land niet evident boeken in de volkstaal uit te geven!

Het Davidsfonds werkt met lokale kernen op verschillende plaatsen in Vlaanderen. In 1875 werden 27 afdelingen opgericht, o.a. te Gent, Oudenaarde en Aalst. In Zottegem werd de afdeling opgericht in 1926.

Nationaal heeft het Davidsfonds op dit ogenblik ongeveer 40.000 leden-gezinnen. De Zottegemse afdeling heeft de voorbije jaren een gestage groei gekend zodat deze afdeling momenteel de grootste afdeling van het land is met 540 leden. Sommige gewagen zelfs van “de grootste Davidsfondsfamilie van de wereld”… Het bestuur bevat vertegenwoordigers van nagenoeg alle Zottegemse deelgemeenten. Ook van buiten de stadsgrenzen sluiten heel wat mensen aan bij deze dynamische culturele vereniging.

Davidsfonds Zottegem biedt zijn cultuurprogramma aan alle geïnteresseerden aan. Men hoeft geen lid te zijn om de activiteiten bij te wonen (maar dan zal men wel iets meer moeten betalen…). Het motto van deze cultuurvereniging is SAMEN CULTUUR BELEVEN: de aanwezigen worden warm verwelkomd en we sluiten steevast af met een babbel en bijhorend drankje (soms hapje).

 

WELKOM bij Davidsfonds Zottegem!